Koiratanssi sopii kaikille roduille ja kaikenlaisille ohjaajille, sillä siitä voi räätälöidä juuri omalle koiralleen ja itselleen sopivaa. Liikuntarajoitteetkaan eivät estä koiratanssin harrastamista, sillä tällöin esimerkiksi fyysisiä voimia vaativat liikkeet voi jättää pois. Koiratanssissa onkin oleellista katsoa ja kuunnella omaa koiraansa sekä laatia ohjelma koiran ja itsensä parhaita puolia korostaen. Vaikka koiratanssi sopiikin kaikille koirille ja ohjaajille, sitä ei tule erehtyä luulemaan helpoksi lajiksi. Koiratanssiohjelma saattaa kestää enimmillään jopa neljä minuuttia, mikä on koiralle hyvin pitkä aika keskittyä yhtäjaksoiseen työskentelemiseen. Lisäksi häiriönä ovat kovalla soiva musiikki ja yleisö.

Koiratanssiohjelmassa koiran tulee pystyä vastaanottamaan ja toteuttamaan lukuisia käskyjä peräjälkeen ilman palkkaa tai taukoja välissä, samalla kun ohjaaja tekee kaikesta vielä vaikeampaa lisäämällä oman liikehäiriönsä sekaan. Tämä kaikki tulisi vielä pystyä tekemään musiikkia tulkiten ja ajoittaen liikkeet oikeisiin kohtiin. Ei niin kovin helppoa, mutta onnistuessaan sitäkin palkitsevampaa. Koiratanssin haasteet huomioonottaen on siis selvää, että ohjaajan ja koiran välisen suhteen on oltava hyvä: koiran on oltava motivoitunut ja halukas työskentelemään ihmisen kanssa. Toisaalta koiratanssin harrastaminen voi myös toimia voimavarana paremman suhteen rakentamisessa. Liikkeiden opettaminen ja silkka ajanvietto koiran kanssa yleensä parantavat koiran ja ihmisen välistä vuorovaikutusta kuin huomaamatta.

Koiratanssi on loputtoman kiehtova ja loputtomia mahdollisuuksia täynnä oleva laji. Se avaa ovet saumattomaan yhteistyöhön oman koiran kanssa ja antaa ohjaajalle mahdollisuuden päästää luovuutensa valloilleen. Sen myötä ohjaaja saa todella haastaa omia koirankoulutustaitojaan ja ongelmanratkaisukykyään äärirajoille tai ihan vain ylittää itsensä joka kerta, kun uskaltautuu esiintymään ja eläytymään yleisön edessä. Koiratanssin kautta voi kokea aivan uskomattomia asioita yhdessä oman koiransa kanssa. Koiratanssi on suurien tunteiden laji, ja parhaimmillaan se on kauneinta, mitä ihminen ja koira voivat tehdä yhdessä. Mikä parasta, jokainen meistä voi harrastaa ja toteuttaa koiratanssia juuri sillä haluamallaan tavalla ja jokainen tapa on aivan yhtä oikea.


Kuva: Katja Taskinen