Koiratanssissa kilpaillaan Suomessa kolmessa eri tasoluokassa: alokasluokassa, avoimessa luokassa ja voittajaluokassa. Kilpailijat tavoittelevat kilpailuissa kunniamainintoja (verrattavissa TOKOn 1-tulokseen), jotka oikeuttavat koirakon siirtymään seuraavan tasoluokkaan. Seuraavaan tasoluokkaan saa halutessaan siirtyä jo ensimmäisen kunniamaininnan saatuaan. Kolmen kunniamaininnan jälkeen koirakko ei saa enää kilpailla kyseisessä tasoluokassa, vaan heidän on noustava seuraavaan luokkaan jatkaakseen kilpailemista. Koska koiratanssissa ei ole pilkuntarkkoja ”tee näin niin saatte kunniamaininnan” -ohjeita, voi etenkin uusien harrastajien olla joskus vaikea hahmottaa mikä riittää kunniamainintaan alokasluokassa ja mikä ei. Vinkkiä voi hakea Leena Inkilän kokoamista YouTube-soittolistoista erilaisista HTM- ja FS-alokasluokan esityksistä, joilla on saatu kunniamaininta:

Koiratanssikilpailuissa tuomarit antavat pisteitä sekä teknisistä ansioista että ohjelman taiteellisesta vaikutelmasta. Kunniamaininnan saavat kaikki koirakot, joiden tekniset ja taiteelliset pisteet tähän oikeuttavat riippumatta kilpailun sijoituksesta. Tasoluokasta seuraavaan edetessä vaatimustaso kasvaa muun muassa liikkeiden määrän ja teknisen vaikeustason kohdalla kuten myös ohjelman koreografian suhteen. Näin ollen voittajaluokassa saatetaan nähdä jo hyvinkin huolella mietittyä tarinankerrontaa ja pilkuntarkkaa teknistä taituruutta.

Voittajaluokassa jaetaan kunniamainintojen sijasta koiratanssisertifikaatteja, joiden myötä koira voi saavuttaa Suomen koiratanssivalion arvon (FI KTVA-FS tai FI KTVA-HTM). Valioitumiseen koirakko tarvitsee kolme sertifikaattia, joista ensimmäisen ja kolmannen saamisen välillä tulee olla kulunut vähintään yksi vuosi ja yksi päivä. Koiratanssin kansallisiin kilpailusääntöihin voit tutustua tarkemmin täältä.

Koiratanssissa kilpaillaan myös kansainvälisellä tasolla. Suurimmat kansainväliset kilpailut ovat maailmanmestaruuskilpailut sekä avoimet Euroopan mestaruuskilpailut (OEC). Suomi lähettää joka vuosi joukkueen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin, joissa suomalaiset koirakot ovatkin menestyneet hyvin useana vuotena.

Suomen Palveluskoiraliiton (SPKL) alaisena lajina viralliset koiratanssikilpailut löytyvät SPKL:n Virkku-järjestelmästä. Epävirallisista kilpailuista ja muista tapahtumista ilmoitetaan usein myös koiratanssin Facebook-ryhmässä.

Kuvaajat: Anna Laulajainen & Hanna Maines