Koiratanssissa kilpaillaan Suomessa kolmessa eri tasoluokassa: alokasluokassa, avoimessa luokassa ja voittajaluokassa. Kilpailijat tavoittelevat kilpailuissa kunniamainintoja (verrattavissa TOKOn 1-tulokseen), jotka oikeuttavat koirakon siirtymään seuraavan tasoluokkaan. Seuraavaan tasoluokkaan saa halutessaan siirtyä jo ensimmäisen kunniamaininnan saatuaan. Kolmen kunniamaininnan jälkeen koirakko saa koulutustunnuksen, eikä saa enää kilpailla kyseisessä tasoluokassa, vaan heidän on noustava seuraavaan luokkaan jatkaakseen kilpailemista. Koulutustunnukset ovat muiden lajien mukaisesti alokasluokasta FS1 ja HTM1, avoimesta luokasta FS2 ja HTM2 sekä voittajaluokasta FS3 ja HTM3.
Koska koiratanssissa ei ole pilkuntarkkoja ”tee näin niin saatte kunniamaininnan” -ohjeita, voi etenkin uusien harrastajien olla joskus vaikea hahmottaa mikä riittää kunniamainintaan alokasluokassa ja mikä ei. Vinkkiä voi hakea Leena Inkilän kokoamista YouTube-soittolistoista erilaisista HTM- ja FS-alokasluokan esityksistä, joilla on saatu kunniamaininta:
Koiratanssikilpailuissa tuomarit antavat pisteitä neljästä eri kategoriasta: esiintyminen, sisältö, taiteellinen vaikutelma sekä koiran huomioon ottaminen. Kunniamainintaan tulee kustakin kategoriasta tuomarikeskiarvon olla vähintään 70% maksimista. Tasoluokasta seuraavaan edetessä vaatimustaso kasvaa muun muassa liikkeiden määrän ja teknisen vaikeustason kohdalla kuten myös ohjelman koreografian suhteen. Näin ollen voittajaluokassa saatetaan nähdä jo hyvinkin huolella mietittyä tarinankerrontaa ja pilkuntarkkaa teknistä taituruutta.
Voittajaluokassa jaetaan kunniamainintojen sijasta koiratanssisertifikaatteja, joiden myötä koira voi saavuttaa Suomen koiratanssivalion arvon (FI KTVA-FS tai FI KTVA-HTM). Valioitumiseen koirakko tarvitsee kolme sertifikaattia, joista ensimmäisen ja kolmannen saamisen välillä tulee olla kulunut vähintään yksi vuosi ja yksi päivä, sekä koiralla tulee olla näyttelyistä vähintään arvosana H. Koiratanssin kansallisiin kilpailuohjeeseen voit tutustua tarkemmin täältä.
Koiratanssissa kilpaillaan myös kansainvälisellä tasolla. Suurimmat kansainväliset kilpailut ovat maailmanmestaruuskilpailut sekä avoimet Euroopan mestaruuskilpailut (OEC). Suomi lähettää joka vuosi joukkueen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin, joissa suomalaiset koirakot ovatkin menestyneet hyvin useana vuotena.
Suomen Palveluskoiraliiton (SPKL) alaisena lajina viralliset koiratanssikilpailut löytyvät SPKL:n Virkku-järjestelmästä. Epävirallisista kilpailuista ja muista tapahtumista ilmoitetaan usein myös koiratanssin Facebook-ryhmässä.
Kuvaajat: Anna Laulajainen & Hanna Maines